Tradycyjna kuchnia niemiecka
Pozostając w temacie zdrowego odżywiania, który poruszyliśmy w poprzednim tygodniu, dziś zapraszamy do zapoznania się z kolejnym artykułem – tym razem kilka słów o niemieckiej kuchni.
Znajomość słówek związanych z jedzeniem z pewnością okaże się niezbędna, jeśli będziemy chcieli zaproponować naszemu Podopiecznemu wspólny posiłek czy zwyczajnie wybrać się na obiad do restauracji.
Kuchnię niemiecką z całą pewnością charakteryzuje mięso występujące z najróżniejszych propozycjach. Niemcy jedzą każdego rodzaju mięso praktycznie do każdego posiłku. Nie bez przypadku pierwszymi skojarzeniami kuchni niemieckiej są niezliczone odmiany popularnych u naszych zachodnich sąsiadów kiełbasek, gulaszy, pieczeni oraz steków. Tradycyjne potrawy wzbogacone są przeróżnymi ziołami, warzywami oraz przyprawami. Stałym dodatkiem do dania głównego są ziemniaki, które obecne są podczas każdego obiadu. Czasami tylko, zastępowane są np. knedlami.
W kuchni niemieckiej dużą popularność zyskała kapusta, najczęściej występująca w postaci kiszonej kapusty. W tej formie występuje zarówno jako danie główne, jak i dodatek do innych potraw. Najczęściej podawana jest z różnego rodzaju mięsami, kluskami a często nawet z nietypowymi owocami cytrusowymi.
W Niemczech produkuje się ponad 200 gatunków chleba, nic więc dziwnego, że chleb podawany jest do każdego posiłku. Do dzisiejszego dnia pieczenie własnego chleba cieszy się dużą popularnością i bardzo dużo gospodyń piecze go według swoich rodzinnych receptur.
Niemieckie obiady zazwyczaj kończą się słodkimi deserami. Do najpopularniejszych deserów zaliczyć możemy z całą pewnością różnego rodzaju ciasta, ciepłe oraz zimne desery, a także popularne w szczególności w okresie przedświątecznym chlebki marcepanowe czy pierniki z dużą ilością kolorowego lukru.
Tradycyjne potrawy kuchni niemieckiej z pewnością do lekkich nie należą, stanowią raczej przeciwieństwo kuchni śródziemnomorskiej, odpowiadają jednak gustom Niemców w szczególności, jeśli podane są w obecności niemieckiego piwa czy regionalnego wina.
der Teller [tela] – talerz
der Becher [beśa] – kubek
das Glas [glas] – szklanka
die Tasse [tase] – filiżanka
die Gabel [gabel] – widelec
das Messer [mesa] – nóż
der Löffel [lyfa] – łyżka
der Teelöffel [telyfel] – łyżeczka
die Kanne [kane] – dzbanek
die Schüssel [szysel] – miska
die Hühnersuppe [hynazupe] – rosół z kury
die Gemüsesuppe [gemyzezupe] – zupa warzywna
die Tomatensuppe [tomatenzupe] – zupa pomidorowa
die Kartoffelsuppe [kartofelzupe] – zupa ziemniaczana
das Hähnchen [henśen] – kurczak
die Hähnchenbrust [henśenbrust] – pierś z kurczaka
die Hühnerkeule [hynakojle] – udko z kurczaka
das Schweinekotelett [szwajnekotlet] – kotlet schabowy
die Frikadelle [frikadele] – kotlet mielony
die Leber [lejba] – wątróbka
das Hackfleisch [hakflajsz] – mięso mielone
der Dorsch [dorsz] – dorsz
der Karpfen [karpfn] – karp
der Lachs [laks] – łosoś
die Makrele [makrele] – makrela
der Thunfisch [tunfysz] – tuńczyk
die Forelle [forele] – pstrąg
der Hering [hering] – śledź
die Brokkoli [brokoli] – brokuł
der Rosenkohl [rozenkol] – brukselka
der Blumenkohl [blumenkol] – kalafior
der Mais [majs] – kukurydza
die Karotte [karote] – marchewka
die Gurke [gurke] – ogórek
die Paprika [paprika] – papryka
die Tomate [tomate] – pomidor
die Champignons [szampinjons] – pieczarki
das Radieschen [radisćen] – rzodkiewka
der Spinat [szpinat] – szpinak
die Spargel [szpargel] – szparagi
die Petersilie [petazilje] – pietruszka
der Lauch [lałh] – por
die Pommes frites [pom frit] – frytki
die Knödel [knydel] – knedle
die Nudeln [nudeln] – makaron
die Bratkartoffeln [bratkartofeln] – smażone ziemniaki
der Kartoffelbrei [kartofelbraj] – puree ziemniaczane
die Buchweizengrütze [buhwajcengryce] – kasza gryczana
die Hirsegrütze [hirzegryce] – kasza jaglana
die Gerstengrütze [gerstengryce] – kasza jęczmienna
das Weißbrot [wajsbrot] – chleb jasny
das Schwarzbrot [szwarcbrot] – chleb ciemny
weichgekochtes Ei [wajśgekohtes aj] – jajko na miękko
hartgekochtes Ei [hartgekohtes aj] – jajko na twardo
der Maisbrei [majsbraj] – kaszka kukurydziana
der Grießbrei [grisbraj] – kasza manna
der Milchbrei [mylśbraj] – kaszka na mleku
der Reisbrei [rajsbraj] – kleik ryżowy
der Milchreis [mylśrajs] – ryż na mleku
die Hafenflocken [hafenfloken] – płatki owsiane
die Wurst [wurst] – kiełbasa
das Würstchen [wyrstśen] – parówka
der Schinken [szynken] – szynka
der Käse [kejze] – ser żółty
der Quark [kwark] – ser biały
der Schmelzkäse [szmelckejze] – ser topiony
der Hüttenkäse [hytenkejze] – serek „wiejski”/serek grani