• Zaloguj się | FAQ | Forum | Kontakt
logo-301x70logo-301x70logo-301x70logo-301x70
  • Strona główna
  • Forum
  • Blog
  • Strefy opiekunki
    • Strefa językowa
    • Strefa prawna
    • Strefa zdrowia
      • Dietetyk
      • Psycholog
      • Zdrowie
    • FAQ – Praca w opiece
  • Kontakt

Tradycyjna kuchnia niemiecka  

  • Strona główna
  • Strefy opiekunki Strefa językowa
  • Tradycyjna kuchnia niemiecka  
Nagłe sytuacje na zleceniu, co należy zrobić?
10 maja 2019
Suplementacja Witaminy D w okresie letnim
15 maja 2019
Kategorie
  • Strefa językowa
  • Strefy opiekunki
Tagi
  • #kuchnia
  • #kuchnia_niemiecka
  • #lekcja_języka_niemieckiego
  • #lekcja_niemieckiego
  • #opiekunka
  • #opiekunka_osób_starszych
  • #tradycja
  • jedzenie
  • opieka

Tradycyjna kuchnia niemiecka  

Pozostając w temacie zdrowego odżywiania, który poruszyliśmy w poprzednim tygodniu, dziś zapraszamy do zapoznania się z kolejnym artykułem – tym razem kilka słów o niemieckiej kuchni.

Znajomość słówek związanych z jedzeniem z pewnością okaże się niezbędna, jeśli będziemy chcieli zaproponować naszemu Podopiecznemu wspólny posiłek czy zwyczajnie wybrać się na obiad do restauracji.

Kuchnię niemiecką z całą pewnością charakteryzuje mięso występujące z najróżniejszych propozycjach. Niemcy jedzą każdego rodzaju mięso praktycznie do każdego posiłku. Nie bez przypadku pierwszymi skojarzeniami kuchni niemieckiej są niezliczone odmiany popularnych u naszych zachodnich sąsiadów kiełbasek, gulaszy, pieczeni oraz steków. Tradycyjne potrawy wzbogacone są przeróżnymi ziołami, warzywami oraz przyprawami. Stałym dodatkiem do dania głównego są ziemniaki, które obecne są podczas każdego obiadu. Czasami tylko, zastępowane są np. knedlami.

W kuchni niemieckiej dużą popularność zyskała kapusta, najczęściej występująca w postaci kiszonej kapusty. W tej formie występuje zarówno jako danie główne, jak i dodatek do innych potraw. Najczęściej podawana jest z różnego rodzaju mięsami, kluskami a często nawet z nietypowymi owocami cytrusowymi.

W Niemczech produkuje się ponad 200 gatunków chleba, nic więc dziwnego, że chleb podawany jest do każdego posiłku. Do dzisiejszego dnia pieczenie własnego chleba cieszy się dużą popularnością i bardzo dużo gospodyń piecze go według swoich rodzinnych receptur.

Niemieckie obiady zazwyczaj kończą się słodkimi deserami. Do najpopularniejszych deserów zaliczyć możemy z całą pewnością różnego rodzaju ciasta, ciepłe oraz zimne desery, a także popularne w szczególności w okresie przedświątecznym chlebki marcepanowe czy pierniki z dużą ilością kolorowego lukru.

Tradycyjne potrawy kuchni niemieckiej z pewnością do lekkich nie należą, stanowią raczej przeciwieństwo kuchni śródziemnomorskiej, odpowiadają jednak gustom Niemców w szczególności, jeśli podane są w obecności niemieckiego piwa czy regionalnego wina.

 

 

der Teller [tela] – talerz

der Becher [beśa] – kubek

das Glas [glas] – szklanka

die Tasse [tase] – filiżanka

die Gabel [gabel] – widelec

das Messer [mesa] – nóż

der Löffel [lyfa] – łyżka

der Teelöffel [telyfel] – łyżeczka

die Kanne [kane] – dzbanek

die Schüssel [szysel] – miska

 

die Hühnersuppe [hynazupe] – rosół z kury

die Gemüsesuppe [gemyzezupe] – zupa warzywna

die Tomatensuppe [tomatenzupe] – zupa pomidorowa

die Kartoffelsuppe [kartofelzupe] – zupa ziemniaczana

 

das Hähnchen [henśen] – kurczak

die Hähnchenbrust [henśenbrust] – pierś z kurczaka

die Hühnerkeule [hynakojle] – udko z kurczaka

das Schweinekotelett [szwajnekotlet] – kotlet schabowy

die Frikadelle [frikadele] – kotlet mielony

die Leber [lejba] – wątróbka

das Hackfleisch [hakflajsz] – mięso mielone

 

der Dorsch [dorsz] – dorsz

der Karpfen [karpfn] – karp

der Lachs [laks] – łosoś

die Makrele [makrele] – makrela

der Thunfisch [tunfysz] – tuńczyk

die Forelle [forele] – pstrąg

der Hering [hering] – śledź

 

die Brokkoli [brokoli] – brokuł

der Rosenkohl [rozenkol] – brukselka

der Blumenkohl [blumenkol] – kalafior

der Mais [majs] – kukurydza

die Karotte [karote] – marchewka

die Gurke [gurke] – ogórek

die Paprika [paprika] – papryka

die Tomate [tomate] – pomidor

die Champignons [szampinjons] – pieczarki

das Radieschen [radisćen] – rzodkiewka

der Spinat [szpinat] – szpinak

die Spargel [szpargel] – szparagi

die Petersilie [petazilje] – pietruszka

der Lauch [lałh] – por

 

die Pommes frites [pom frit] – frytki

die Knödel [knydel] – knedle

die Nudeln [nudeln] – makaron

die Bratkartoffeln [bratkartofeln] – smażone ziemniaki

der Kartoffelbrei [kartofelbraj] – puree ziemniaczane

die Buchweizengrütze [buhwajcengryce] – kasza gryczana

die Hirsegrütze [hirzegryce] – kasza jaglana

die Gerstengrütze [gerstengryce] – kasza jęczmienna

 

das Weißbrot [wajsbrot] – chleb jasny

das Schwarzbrot [szwarcbrot] – chleb ciemny

weichgekochtes Ei [wajśgekohtes aj] – jajko na miękko

hartgekochtes Ei [hartgekohtes aj] – jajko na twardo

der Maisbrei [majsbraj] – kaszka kukurydziana

der Grießbrei [grisbraj] – kasza manna

der Milchbrei [mylśbraj] – kaszka na mleku

der Reisbrei [rajsbraj] – kleik ryżowy

der Milchreis [mylśrajs] – ryż na mleku

die Hafenflocken [hafenfloken] – płatki owsiane

die Wurst [wurst] – kiełbasa

das Würstchen [wyrstśen] – parówka

der Schinken [szynken] – szynka

der Käse [kejze] – ser żółty

der Quark [kwark] – ser biały

der Schmelzkäse [szmelckejze] – ser topiony

der Hüttenkäse [hytenkejze] – serek „wiejski”/serek grani

 

 

Udostępnij
1

Podobne posty

13 stycznia 2021

Coroczne badania kontrolne


Czytaj więcej
8 stycznia 2021

Syndrom impostora


Czytaj więcej
31 grudnia 2020

Nowy Rok, Nowa Ja?!


Czytaj więcej

Menu

  • Strona główna
  • Blog
  • Oferty pracy
  • Strefa zdrowia
  • Strefa językowa
  • Strefa prawna

Dla opiekunki

  • Zaloguj się
  • FAQ
  • Forum
  • Kontakt
home_company_pic11
KONTAKT

Wrocław

kontakt@strefaopiekunki.pl

+48 531 541 556

© 2018 Strefa Opiekunki. Wszelkie prawa zastrzeżone.